REIDAR architectuur

Aanbouw woning Assen

Opgave
De familie Kuper wenst meer bergruimte gekoppeld aan hun woning. Een garage, groot genoeg om naast de auto ook bergruimte te bieden aan de fietsen van het gezin. Daarnaast wensen ze een grotere bijkeuken en opbergruimte

Architectuur
Er is gekozen voor een oplossing waarin het toegevoegde volume onderdeel van de bestaande woning wordt. Het golvende dak van de carport en bijkeuken wordt vervangen door een volume van drie meter hoog met een plat dak die aansluit bij de aangrenzende gevels. Deze ingreep versterkt de verticaliteit van de drie volumes met golvende daken. Het gebouw past zo binnen de stedenbouwkundige uitgangspunten en het sluit aan op zijn omgeving.

Materialisering
De nieuwbouw sluit qua kleur en textuur aan bij de bestaande woning. De detaillering van ramen en deuren en dakrand is in overeenstemming met de detaillering van het bestaande bouwwerk.. Hiervoor is gekozen, zodat de aanbouw niet een puist aan de woning is, maar onderdeel van het geheel. De consequent doorgevoerde oranje/blauwe kleursystematiek kan de aanbouw moeiteloos opnemen. De functies van het bijgebouw (garage, bijkeuken) vragen niet om een overdadig beeldtaal. Er is gekozen om de gevels te relateren aan de rol die ze spelen met de omgeving. De straatgevel is opgebouwd uit een geveldekkende pui waarin de garagedeur, een loopdeur en ramen zijn opgenomen. De ramen brengen daglicht in de garage en zorgen voor een vriendelijker uitstraling naar de straat toe. Aan de achtergevel is een houten element opgenomen (deur bijkeuken en klimoprek) die van het terras een plek maakt.