REIDAR architectuur

Vega verden

i.s.m. Arkitektstudio Elfrida Bull Bene BV

Vega is onderdeel van een reeks eilanden voor de kust in het noorden van Noorwegen. Eeuwen lang hebben mensen hier geleefd van visvangst en kleinschalige landbouw. De natuur en het cultuurlandschap dat hier is ontstaan is nu aangemerkt als wereld erfgoed. De prijsvraag vraagt om op Nes, een klein gemeenschap aan de noordkant van Vega een center te ontwerpen waarin dit landschap gevierd kan worden.
De locatie aan de kustlijn heeft een, voor dit gebied herkenbaar bebouwingsstructuur. Langs de water liggen een aantal traditionele pakhuizen die dienst hebben gedaan als visoverslag. Tussen deze gebouwen zijn openingen die zicht geven op de oceaan en de horizon. Op de plek van het center staat een loods van veel recentere datum die qua maat en verhoudingen niet past in de structuur van de oude pakhuizen.
Ons voorstel is om de loods te gebruiken om het center op de plek te verankeren en doormiddel van een aantal toegevoegde volumes de maat van het object te verkleinen en het gebouw me te laten doen in de reeks van pakhuizen. De draagstructuur van de loods bestaat uit een reeks stalen portalen. Deze worden gebruikt om het programma te organiseren dwars op de richting van de loods. Het programma is deels georganiseerd in de nieuwe volumes en deels in de open ruimte die tussen de volumes ontstaat. De nieuwe volumes zijn ingepast in de stramienmaat van de portalen. De oude loods heeft een nieuw betekenis gekregen door een andere programma en andere ruimtelijke kwaliteiten en het center voegt zich door de ingrepen, in de eeuwen oude structuur van de plek.